fredag 27 mars 2009

Chefen för Etisk analys med ansvar för Corporate Governance på Folksam får mothugg

NSD Debatt:

“… Carina Lundberg Markow slår sig för bröstet med att ingen i Folksams ledning har någon bonus eller annan rörlig ersättning.
Hon borde också talat om att vd Anders Sundström hade redan för flera år sedan cirka fyra miljoner kronor i årslön, i dag säkert fem miljoner.

Hon borde väl också tala om att det är nog cirka tre gånger så mycket som vad statsministern har. Med tanke på den mycket ringa utbildning han har och att Folksam är ett rörelseägt företag, och jämfört med till exempel statsministern får nog hans lön anses tio gånger för tilltagen. / Göran Blomqvist Luleå"

Carina Lundberg Markows blogg.
* Carina Lundberg Markow är gift med filmjournalisten Ronny Svensson.

söndag 22 mars 2009

Folksam på dubbla stolar

Christer Magnergård var Folksams advokat. Samtidigt företrädde han en trafikskadad kvinna mot Folksam. Hon fick noll kronor av försäkringskassan. Nu prickar Advokatsamfundet Christer Magnergård.

... Christer Magnergård avfärdar kvinnans anklagelser som "befängda".

Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet:

- Det är oerhört viktigt att man upprätthåller reglerna. Klienten ska vara garanterad att advokaten aldrig har något annat intresse, säger hon. Christer Magnergård fick en erinran, det är den mildaste formen av kritik. Det andra alternativet är varning och, i slutändan, uteslutning.

- Generellt sett kan man få en erinran för att man slarvar och inte tar sig an sitt uppdrag korrekt, säger Anne Ramberg.

Christer Magnergård säger att han inte kommer att företräda försäkringsbolag i framtiden.


- Jag kommer att rätta mig efter samfundets direktiv enligt det här avgörandet.


Vad gjorde istället Magnergård? Jo, anställde Folksams utredningschef Helena Erfors. Hur mycket pengar Erfors på det viset lyfter ut ur Folksam till sin chef (och sig själv) är okänt. Vid minst ett tillfälle har hon gjort det, videoövervakning av en trafikskadad kvinna under 18 månader. Vem fick stryka på foten och byta jobb?

tisdag 17 mars 2009

Skadeersättningen drogs in efter 12 år

Gävle Som tioåring var Gävlekvinnan med i en trafikolycka och fick en pisksnärtskada. Försäkringsbolaget Folksam har i tolv års tid har betalat ut ersättning. Men förra året beslöt bolaget att dra in ersättningen till den 27-åriga kvinnan som nu stämmer försäkringsbolaget.
Skriver Arbetarbladet.

HD har för Folksam klart och tydligt talat om att följande gäller

Nu har Högsta domstolen (HD) gett försäkringsbolaget smäll på fingrarna.

Folksam har inte ifrågasatt den nu 46-åriga kvinnans rätt till trafikskadeersättning efter olyckan 1992. Däremot anser försäkringsbolaget att den rätten upphörde i augusti 2000 då kvinnan drabbades av ett hjärtstillestånd som, även om inte trafikolyckan inträffat, gjort henne oförmögen att arbeta.

HD:s besked till Folksam och alla andra försäkringsbolag är dock: den som blivit arbetsoförmögen efter en trafikskada förblir arbetsoförmögen av den orsaken, oavsett hur mycket elände vederbörande senare kan drabbas av.
Rapporterar SVD.