onsdag 31 mars 2010

Folksam riggar skadeärenden hos TSN

Det för att slippa betala ut ersättningar till trafikskadade

Genom att skicka in ofullständiga skadeärenden till Trafikskadenämnden, som förvisso har arbetsdirektiv om att ofullständiga skadeärenden skall returneras till f-bolagen för komplementering, men som sker ytterst sällan i praktiken. Med följd att TSN's yttranden om ersättningar till trafikskadade dras ned till lägsta möjliga, ibland helt ned till 0.

Till bloggen har det kommit flera brev som styrker att Folksam medvetet fulspelar med TSN och de skadedrabbade. Ett av dem handlar om en gångtrafikant som vid ett obevakat övergångsställe påkördes och fick komplicerade livsvariga skador. Folksam tog först på sig allt skadeståndsansvar eftersom bilisten var orsaken till olyckan.

Efter 7,5 år började Folksam att dribbbla, de bytte handläggare som bokstavligen sa att han skulle se till så den skadedrabbade inte fick en krona mer. Och så blev det efter att Folksam hade kört igenom det ofullständiga skadeärendet igenom TSN.

TSN's yttrande blev 0 kr i ersättningar, varken något för skadorna, inkomst- och pensionsförluster eller kostnader för framtida vård. Handläggaren talade sant.

Ännu tio år efter olyckan har den högskoleutbildade och trafikskadade mannen ej kunnat arbeta en enda dag pga sviterna från skadorna han oförskyllt erhöll vid trafikolyckan. Dvs det onekligen har uppstått betydande inkomstförluster för honom. Folksam skickade in ett skadeärende till TSN som helt saknade dessa uppgifter men även en del omfattande specialistläkarutredningar fanns inte med.

- Varför skickade inte TSN det ofullständiga skadeärendet tillbaka till Folksam, för ingen vuxen människa kan väl överleva utan lön och inkomster? Tydligen blir det i framtiden ännu svårare för den som råkar trafikskadas av en bil försäkrad i Folksam

För den som vill veta mer: En handläggare hos Folksam som vet mer om hur dribblandet med de skadedrabbade går till är:

Lars-Erik Persson / Folksam
08-7726344
lars-erik.persson@folksam.se

* Fem år efter skadetillfället är f-bolagens praxis för ersättning av skador. Länk Sundsvalls Tidning
... Vid en genomgång av försäkringsbolagens villkor visar det sig att alla har samma tidsgräns. Däremot kan behandlingar till viss del bekostas av högkostnadsskyddet.

** Den trafikskadade mannen i inlägget bor inte i Sverige. Han bor i ett land där det inte finns något högkostnadsskydd och får betala all vård själv. En faktor som gör skadeverkningarna från Folksams fulspel än värre.

*** Vad anser Carina Lundberg Markow, Folksams chef för Etisk analys med ansvar för Corporate Governance? Det är en fråga värt att ställa när det här är ett talande exempel på den etik & moral som hon jobbar för.

3 kommentarer:

  1. Förstår jag rätt att du menar försäkringsbolagen av praxis endast täcker skaderelaterade omkostnader under fem år efter inträffad olycka, fastän det finns många som får livsvariga skador?

    Vem täcker sedan de utgifterna? Är Folksam det trafikfarligaste försäkringsbolaget, alltså för dem som råkar skadas?

    SvaraRadera
  2. På papperet ser det ut som att Folksam är 50% bättre än praxis bland Sveriges f-bolag. Men är Folksam verkligen det?

    Med utgångspunkt från nämnt fall framgår det att Folksam fulspelar med sina ekonomiska muskler för att den skadedrabbade mannen inte skall få en enda krona i ersättning. Därigenom uppkommer den intressanta frågan, vem är det som Folksam anser skall betala för de livsvariga trafikskadorna så att försäkringsbolagets vinstmarginaler inte belastas?

    Resten av svaret är politik som också är värt att ha i åtanke. Det är lätt att försöka fortsätta med en vinstgivande praxis som är framsprungen ur en socialdemokratisk era.

    Det trots att förhållandena i världen har förändrat sig (inte alltid till det bättre) och trafiken bara ökar. Folk reser mer.

    Aldrig någonsin menar jag det för ett försäkringsbolag skall vara gratis att köra över t.ex en papperslös flykting bara för att denne saknar möjligheter att värna om sin hälsa såväl ekonomiska rättigheter. Den människosynen har jag inte. Flyktingar finns det många av i Sverige, liksom annorstädes i världen.

    Det är alltså alltför lätt att följa en vinstgivande praxis som är framsprungen ur en socialdemokratisk idyll utan dess like.

    Svaret blir därför nej.

    SvaraRadera
  3. Den handläggaren du skriver som vet hur det går till med dribblandet.....är han en av dem som falskspelar skadade, eller motsatt d v s städar upp och ser till att det går rätt till?

    SvaraRadera