En hel del av världens befolkning är uppretade över USA's korståg. De amerikanska soldaterna utför sitt arbete i tron att de tjänar sitt land, eller gör det i brist på annan utkomst.
Medan personalen i Folksam även de trampar på folk -i en del fall med katastrofala följder-. Skillnaden är att Folksam är ett företag och dess personal arbetar flitigt för att höja avkastningen till ägarna med förhoppningen att få behålla sina jobb. Vilket är en viss politisk skillnad.
Folksams VD, tillika Piteåbon Anders Sundströms något självupptagna världsbild genomsyrar hela företagskulturen inom Folksam. Rävspelet internt går till ungefär så här:
Folksam och Swedbank kritiseras
Under Swedbanks extrastämma om en nyemission på 12,4 miljarder kronor kritiserade Aktiespararnas representant, Tore Liedholm, Swedbanks ledning. Inför stämman kritiserade även förbundets VD, Elisabeth Tandan, Folksam för eventuella sidoavtal om att sälja vidare nyemitterade aktier.
I finanskrisens spår kan Folksam tvingas satsa upp till 6,8 miljarder kronor i den föreslagna nyemissionen i Swedbank om hela garantiåtagandet, som försäkringsbolaget tagit på sig, skulle infrias. Ägarandelen skulle då bli hela 17 procent.
Folksams VD, Anders Sundström, har dock avslöjat att han redan fått muntliga löften om att kunna sälja vidare aktier till några icke namngivna ägare, så att Folksams ägarandel sjunker till 11,3 procent.
Enligt Björn Kårfalk, verkställande tjänsteman hos Swedbanks största ägare Sparbanksstiftelserna, som överlåtit en del av sina teckningsrätter till Folksam, kände inte heller stiftelsen till sidoavtalen.
Uppgifterna förvånar Aktiespararnas VD, Elisabeth Tandan:
– Man undrar ju vilka det är som vill köpa Folksams aktier om inte emissionen fulltecknas. Det vore klädsamt om Folksam berättade det för oss övriga aktieägare, så att alla får chans att skapa sig en uppfattning om den framtida ägarbilden.