... Sjukpenningen tidsbegränsas till ett år.
Den som varit sjukskriven i ett år den 1 juli får förlängd sjukpenning med cirka 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten.
En rehabiliteringskedja införs för att man så snart som möjligt ska kunna börja arbeta igen trots sin sjukdom.
Den tidsbegränsade sjukersättningen upphör.
Högre krav för att få sjukersättning eller aktivitetsersättning
Kanske är de nyliberala reglerna ett försök till harmonisering med vad som med eller utan lagstöd gäller ute bland europeiska f-bolag? Som praxis betalar f-bolagen till trafikskadade ersättning för vård av uppkomna skador under max. ett år, inte längre. Sen är det bara att betala själv.
- Men vad med alla trafikskadade som får livsvariga skador och är i behov av regelbunden vård? Kanske någon undrar.
Vanligtvis är det inga större problem för skaderegleringen är oftast avklarad inom ett år och dessa utgifter går under skaderelaterade merkostnader. I stort sett är det endast Sverige som har handläggningstider överstigande 10 år eller längre efter uppkommna skador. Allra långsammast Folksam?
Frågan är bara vem som under tiden till den trafikskadade får betala mellanskillnaden, under de långa handläggningstiderna?
En av orsakerna till långa handläggningstider kan vara att f-bolagens handläggare som är småbarnsföräldrar inför större helger påfallande ofta utnyttjar Försäkringskassan och tar ut ledighet för vård av barn, faktiskt mer än andra småbarnsföräldrar. Dvs tar ut extra semesterdagar. På vems bekostnad?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar