onsdag 30 januari 2008

Fiffel som sätter sina spår

... Folksam förlorade för tjugo år sedan cirka 270 miljoner på spekulationer i optionsaffärer, något som gjorde att koncernchefen Hans Dahlberg och vd:n för Folksam International Per-Olof Granstedt tvingades lämna sina jobb.
SvD Näringsliv 2008-01-25.
___________

För fem år sedan gick Folksam International i konkurs. Häromveckan var det mångmiljonbedrägerier inom Folksam som stänkte upp på tapeterna..
__________
... FI bevakar försäkringsbolagen enligt den så kallade trafikljusmodellen som infördes förra året och som mäter bolagens exponering mot olika finansiella risker.
För att undvika rött ljus ska bolagen klara en krasch på aktie, fastighets - och räntemarknaderna utan att bli insolventa, vilket innebär en risk för att de inte kan leva upp till sina åtaganden gentemot försäkringstagarna. Den senaste rapporten från FI mätte situationen per den sista juni förra året.
SvD Näringsliv 2008-01-23
__________

Med det i åtanke går det inte längre låta bli att undra över hur kunderna och de skadelidande drabbas. Med följd att det väl alltid är dem som i slutändan får betala för kalasen?
__________

... - Vi har över 600000 skadeärenden per år, och en premievolym på 8,5 miljarder kronor. Därför är summan av bedrägerierna inte så stor i jämförelse, och kunderna kommer inte att påverkas.
Hur kunde bedrägerierna fortgå under så lång?
- Man kan aldrig skydda sig helt och fullt mot intern brottslighet. Man måste lita på de anställda. Däremot kan man agera på ett fast sätt när bedrägerier upptäckts, och det tycker jag att vi har gjort, säger Norderheim.
SvD 2008-01-14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar