söndag 13 januari 2008

Miljonsvindel i Folksam

... Åtta personer misstänks för mångmiljonbedrägerier mot försäkringsbolaget Folksam.

De misstänks har lurat Folksam på pengar för bl.a. påhittade skador. En av de misstänkta är en chef på Folksam som nu sitter häktad.

-Han är avskedad. Vi har bedömt att bevisningen är så pass stark att vi inte behöver avvakta en fällande brottmålsdom, säger Folksams vice vd Tomas Norderheim till Aftonbladet.
Rapporterar SvT's Rapport.

En smula gnidna direktörer? Smaken är olika, men visst handlar det om skapliga slantar.

Så här löd Sundströms egen förklaring till sin skyhöga lön: "Det är tyvärr det samhälle vi lever i som ser ut på det här sättet."

Anders Sundström anför som VD den gnidna tonen i Folksam. SR Ekot om miljonsvindeln i Folksam.

Den enkla frågan blir följaktligen om vad alla härvor i Folksam får för återverkningar på de skadedrabbade?

2 kommentarer:

  1. Hur vore det om du skrev om din egen relation till Folksam? Du verkar ju uppenbarligen hysa något agg mot dem eftersom denna blogg bara innehåller raljerande mot dem samt pressklipp.

    SvaraRadera
  2. En del av bakgrunden till bloggen är en trafikskadad gångtrafikant som påkördes vid övergångsställe och som i sin förtvivlan bad bekantskapskretsen om hjälp när försäkringsbolaget Folksam minst sagt började bete sig märkligt angående ersättningen för de vid trafikolyckan uppkomna svåra personskadorna.

    Under sju år efter olyckan ersatte Folksam den skadedrabbade för fortlöpande och livsnödvändiga vårdkostnader till följd av skadorna, men inget mer. Dock inte utan problem.

    Eftersom den trafikskadade bor i Danmark och har fått dansk vård gällde samtliga räkningar också belopp i danska kronor men Folksam valde ändå att allt som oftast utbetala vårdersättningen i svenska pengar. Dvs en kursförlust uppkom därmed på 20%. Vart tog mellanskillnaden vägen, stoppades den ned i egen ficka? Inga övriga ersättningar utbetalades förutom för vissa skaderelaterade merkostnader.

    Den i Anders Sundströms norrbottniska hemtrakter trafikskadade fick i alla fall bästa tänkbara vård som gick att få fram tills förra sommaren då Folksam plötsligt utan varsel helt stoppade alla utbetalningar för vårdkostnaderna. Med följd att den trafikskadade pådyvlades ytterligare svår ohälsa i och med att behandlingarna upphörde. Som om det inte var nog med att bli överkörd.

    Motiveringen från Folksam var att den skadedrabbade inte hade inkommit med ett av dem under -07 efterfrågat intyg från den danska försäkringskassan. Det utan att precisera närmare vad det skulle röra sig om. Problemet är bara att det inte finns någon dansk försäkringskassa som motsvarar den världsberömda svenska. Frågan gjordes först drygt sju år efter olyckan, Folksam frågade efter något som inte finns och det blev motiveringen för dem att omgående strypa alla vårdersättningar för den trafikskadade.

    Folksam själva skriver på sin hemsida ifall sådana slags småproblem uppstår bör den skadedrabbade ta direktkontakt med handläggaren av skadan.

    ... Om du känner dig missnöjd ska du direkt kontakta den person som handlagt ditt ärende så hjälps vi åt att reda ut problemen.

    Den trafikskadade gjorde så men blev väldigt otrevligt bemött. Folksams handläggare hävde ur sig följande: – Vården har du själv råd med och någon mer kontakt med dig vill jag inte ha!

    Även om det sades på svenska var det omöjligt för den skadedrabbade att missförstå vad Folksams handläggare sa.

    Den trafikskadade vände sig därefter i turordning först till personskadechefen Yvonne Sjögren som inget ville göra. Följaktligen gick bollen därefter vidare till hennes skadechef Ann Kristin Wuopio-Mogestedt. Men trots sin höga ställning inom Folksam -strax under Folksams VD Anders Sundström- gjorde även hon nästintill ingenting för att reda ut uppkomna problem. Tre gånger skickade hon ett mejl till Folksams personskadechef Yvonne Sjögren med endast följande innehåll:

    Yvonne! Ditt bord!
    /AK



    AnnKristine Wuopio-Mogestedt
    Folksam
    Central Skadechef
    106 60 Stockholm


    Till förväxling liknar den uppgivna attityden med laissez faire som ledord i en företagskultur som plundras och befinner sig i upplösning. När synliga tecken på oegentligheter radar upp sig kan man väl inte låta bli att undra? Inte med Skandia-direktörernas vidlyftiga affärer i färskt åminne med en epilog som dessutom utspelar sig för närvarande.

    Efter drygt 7 års handläggning utan att på något sätt reglera skadorna är Folksam nu på väg att lämna över det oreglerade skadeärendet till Trafikskadenämnden!

    Själv är jag övertygad om att mer än 99% av personalen i de bägge av ekonomiska oegentligheter drabbade försäkringsbolagen är helt reko och ganska vettiga människor. Men det finns dessvärre några rötägg som förgiftar atmosfären.

    Eftersom Folksam trots allt har vägrat kommunikation med en hårt skadedrabbad finns den här bloggen som läses av väldigt många i Folksam. Kanske för att det fortfarande är valfritt vem man törs teckna försäkringar hos.

    Är det en tillräckligt folkupplysande kontradiktion?

    SvaraRadera