torsdag 1 oktober 2009

Förargelsens hus i Veinge

... den brandskadade villan på Växthusgatan - rivs kanske till sist sedan ägarens friats från brottsmisstankarna. Men helt säkert är det inte.

Tingsrättens dom har ännu inte vunnit laga kraft. Kammaråklagare Ginger Olsson har tid på sig till den 11 augusti att lämna in ett överklagande till hovrätten.

Om domen inte överklagas utan vinner laga kraft innebär det att ägaren, som numera bor på annat håll i landet under skyddad identitet, kan inleda en diskussion i ersättningsfrågan med sitt försäkringsbolag, Folksam.

Kenneth Pettersson på Folksam i Helsingborg vill inte föregripa den kontakten eller uttala sig om mannens möjligheter att få ut pengar för sin förstörda egendom.

Det är dock ingen hemlighet att försäkringsbolagen är restriktiva med att ersätta anlagda bränder, framförallt om det, som i det nu aktuella fallet, finns frågetecken i skuldfrågan. Att en person friats i domstol behöver inte betyda att försäkringsbolaget också betraktar honom som oskyldig.

I så fall uppstår den märkliga situationen att han själv måste bevisa sin oskuld inför domstol för att få ut försäkringspengarna.

Oavsett vad som händer så kan Folksam inte föranstalta om att resterna av den förstörda tegelvillan och det brandskadade uthuset forslas bort. .

– Det är hans fastighet, inte försäkringsbolagets. Vi kan inte gå in och riva. Det är upp till honom, säger Kenneth Pettersson.
Citat Hallandsposten.