lördag 17 oktober 2009

Nu är många pensionärer så förtvivlade att de gråter

Aftonbladet 17 okt -09
Folksam halverar ersättningen i livförsäkringen.

Nu är många pensionärer så förtvivlade att de gråter.

– Det skulle gå till ­mina barn när jag är ­borta. Det skulle betalat begravningen. Jag förstår inte hur de kan få göra så här, säger ­Kristina Lundberg, 70.

Hon har fyra vuxna barn och har betalat Folksams grupplivförsäkring i mer än 35 år. Men i måndags kom brevet. I korthet berättar bolaget att färre pensio­närer har valt att teckna gruppliv. Därför sänks ersättningen kraftigt.
Tydligen finns det bara ett botemedel och språk som Folksam förstår. Kundernas ekonomiska språk. Säg upp alla försäkringar hos Folksam och byt bolag. Bojkotta och skapa därigenom en "osäkerhet" på marknaden för försäkringar så f-bolagen får lära sig att vårda kundrelationerna. Att skaffa en ny kund är tio ggr dyrare än att behålla en.
Mer om problematiken finns att läsa i DN "Folksam snuvar kunder.

Hur kunde det gå så illa
?
Anders Sundström gillar bonusar, bara de inte går till den högsta ledningen. Därför vill han införa mer rörliga ersättningar i försäkringsbolaget.
Folksam ger mer bonusar. En orsak till att de går till personalen och ledningen är att Anders Sundström inte törs ge ledningen fler bonusar. Det är nämligen fotfolket som skall skrapa in pengarna. Enklare att rättfärdiga med att personalen faktiskt gör sina jobb.
Swedbanks storägare Folksam nobbar alla inviter om samgåenden i bankvärlden. "Kunderna gillar inte att det blir färre banker i Sverige", säger Folksams vd Anders Sundström.
DN 091015.

Folksam i estnisk pensionsskandal

De estniska pensionsspararnas pengar placerades i en högriskfond. Nu tvingas Swedbank kompensera upp till 300 000 fondandelsägare med sammanlagt omkring 100 miljoner kronor.
____________________

I mejl från -08 om Folksams satsningar i baltländerna och Swedbank:

Folksam vill så gärna vara nyliberala

… En investmentbank kraschar, andra ges akutlån, försäkringsbolag tas över, i ett totalt kaos – då lanseras idén att regeringen, till ett överpris, ska gå in och ta över ytterligare bankers sämsta tillgångar. För ett belopp som skulle kunna stoppa världssvälten flera gånger om, eller invadera valfritt land. Skriver SVD’s krönikör Jenny Nordberg idag.

Den här gången är det om tillståndet i Usa. Men hur ser det egentligen ut i Sverige med Swedbank ute på hal is, Skandiafifflarna och med försäkringsbolaget Folksam International som gått i konkurs?

Dagens Folksam har en VD Anders Sundström som låter bolaget bedriva politiska kampanjer. Eller vad sägs om det här?

2008-09-25
Arbetslöshet, sjukdom och döden – goda inkomstkällor för svenska staten

Det svenska socialförsäkringssystemet är kraftigt överfinansierat och kommer att generera ett överskott på uppskattningsvis 78 miljarder* kronor under perioden 2008-2011. Detta framgår av Folksams kommande rapport ”Välfärdsbarometer 2008”.

Förbereder Sundström en comeback med tanke på tillståndet i Sverige?

* Enligt flera oberoende uppgifter ägnar Folksam mycket tid och energi åt att bevaka vad som händer i bloggosfären. Det är nya tider nu med bloggbävningar och annat oroväckande. Övervakningsmentaliteten har inte försvunnit sedan Folksam avslöjades med att övervaka en whiplashskadad kvinna i Tibro under arton månader.

… Smygfilmad. Folksams agenter skickades ut för att kartlägga Iréns liv och rörelser. Under 18 månader vid minst 26 tillfällen och ibland flera timmar i sträck antecknades och filmades Iréns varje rörelse. Sedan rapporterade agenten direkt till Folksam. I rapporten står bland annat ”Noterbart att tomten i alla avseenden ger intrycket av att vara pedantiskt skött. Det finns enligt min uppfattning skäl som talar för en fördjupad utredning i det här avseendet. Är det Irén Lundberg eller annan som svarar för den dagliga skötseln?”. Folksam kallar bevakningen ”allmänmoraliskt rätt”.

* Under 18 månaders övervakning av Tibrokvinnans hus observerade Folksams utsända henne endast vid elva tillfällen! Togs ej av någon anledning upp i varken tings- eller hovrätten som besvärande omständigheter kring Folksams bevisföring. Inte styrde väl domaren/rådmannen rättsprocessen i överkant?

Är det normalt för en fullt frisk och rask människa att närmast vara osynlig i och kring sitt hus under en så pass lång tid? Nej jag tror inte det, följaktligen är Folksams rapporter om hennes ”friskhetstecken” väl så tillrättalagda.

”Agenten” som skrev den citerade rapporten var advokaten Christer Magnergård, Folksams utredningschef Helena Erfors privata chef i advokatfirman Magnergård & Partner AB där hon är anställd som bitr. jurist. (Numera advokat).

Att från Folksam lägga ut jobb till sin privata chef? Är det förenat med ”allmänmoraliskt rätt” eller handlar det om något annat? Typ lyfta ut pengar ur Folksam till sig själv?

Jag tror det handlar om en svensk variant av korruption. Citat ledare i Expressen om ordet vi bör tala mer om:

… Ordet ”korruption” finns inte med i svensk författningstext, konstaterar Ahlenius. Åtal för korruption finns alltså inte. Man kan ställas till ansvar för muta, men inte för förtroendemissbruk. Bedrägeri och trolöshet mot huvudman är andra omskrivningar som kan användas. Det är ett alldeles eget sätt att bekämpa korruption. Sverige är fantastiskt, eller hur?

Tal av riksrevisor Claes Norgren 081119 om korruption
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar