Inledningsvis skall det nämnas att ingen hos folksam ännu är dömd för att ha lurat kunderna, även om det vid flera tidigare tillfällen har förekommit att anställda i den allmänna företagsyran hos Folksam har försökt sko sig själva, ertappats och dömts. (Länk).
Nu när strålkastarna riktas mot Folksams "corporate governance*" börjar norparkulturen i försäkringsbolaget lysa igenom alltmer. Att ta där det går och kör över. Den enskilde människan har ändå svårt att hävda sin rätt. Att använda företagets resurser för egen vinning är väl aldrig rätt? Det kan röra sig om löneförhöjningar, bonusar, personlig prestige... Allt som rör sig i jobbet för att snygga till de personliga räkenskaperna.
Eller göra som Folksams utredningschef Helena Erfors gjorde å Folksams räkning som la ut övervakningsjobb till sin blivande chef advokat Christer Magnegård i advokatfirman Magnegård & Partners AB där Helena Erfors redan fanns med som anställd jur.kand. Advokat blev hon så sent som i våras tillika delägare. Ett sätt att lyfta ut pengar ur Folksam?
* Ett modeord i bl.a Copenhagen Business School med den ungefära betydelsen "det myndigheterna gör för att skära ned på välfärden och öka klyftorna i samhället".
(Länk till mer om Folksams chef för Etisk analys med ansvar för Corporate Governance Carina Lundberg Markow).
** I CBS samt annorstädes inspireras alltför många av Milton Friedmans ekonomiska teorier som går ut på katastrofkapitalism. Journalisten Naomi Klein har skrivit en mycket läsvärd bok Chockdoktrinen som kan ge en bättre förståelse av vad som pågår i Folksam. Här är i vart fall en av Folksams reklamfilmer.
Med det i åtanke kan man bättre förstå det senaste i Folksam som Aftonbladet rapporterar om.
(Länk).
– Det etiska och moraliska. Är det rätt att "luras" så här? När företaget samtidigt exempelvis har råd att satsa 4 miljarder på Swedbank-aktier? Undrar SVT's Sverker Olofsson från Vännäsby utanför Umeå.Citat Aftonbladet: Läs mer här.
I Folksams försäkringsbroschyrer från 1986 och 1989 står bland annat att "Det belopp som gäller vid anslutningen är livsvarigt".Vem eller vilka kommer börja organisera ihop en grupptalan mot Folksam?
Kjell Pettersson, chefsjurist för personförsäkring och sparande på Folksam, håller med om texten är vilseledande.
– Ja, jag kan förstå att man kan missförstå det här, säger han och visar Aftonbladet informationsblad med försäkringsvillkor och försäkringsbesked från 80- och
90-talet. Det var under de åren som många av de 420 000 pensionärer som nu får sin försäkring halverad först tecknade den.
I broschyrerna står bland annat:
"Försäkringsbelopp som utbetalas om den försäkrade avlider under försäkringstiden. Det belopp som gäller vid anslutningen är livsvarigt". Sedan följer en lista på kategorier av försäkringstagare och vilka försäkringsbelopp som utbetalas.
Pettersson säger att det "pågår en hel del" på Folksam just nu. Bland annat ser man nu över vad det står i de gamla broschyrerna. Men han vill inte säga om Folksam överväger att riva upp beslutet att livförsäkringsutbetalningen halveras.
– Det är för tidigt att säga om vi skulle kunna tänkas göra något sådant, säger Kjell Pettersson.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar